laparoskopi

Laparoskopi

Kadının alt karın bölgesinin (pelvis) muayenesi ve ultrasonografi  infertilite nedenleri ve jinekolojik hastalıklar hakkında bize önemli bilgiler sağlar, ancak yalnızca muayene ve ultrasonografi ile tüm bu problemler saptanamayabilir. Bu durumda Laparoskopi ve Histeroskopi gibi endoskopik yöntemler pelvik organlara direkt bakış olanağı sağlayarak tanı konulmasına olanak verebilir. Her iki prosedür de infertilite incelemelerinin bir parçası olmuştur. Sadece tanısal olarak kullanılabilecekleri gibi, operatif amaçlı tedaviye yönelik olarak ta kullanılabilirler.

Laparoskopi, genel anestezi altında göbek çukurundan karın içerisine iletilen optik araçlar ve karın duvarına açılan küçük bir ya da daha fazla delik aracılığı karın içerisine iletile özel aletler yardımı ile karın boşluğunun ve rahim, fallop tüpleri, yumurtalıklar ve diğer pelvik organlarının, incelenmesi işlemidir. Tarifinden de anlaşılabileceği üzere karın içindeki olaylara, görerek teşhis koyma imkanı sağlar. Göbekten verilen CO2 gazı ile karın boşluğu yeterince şişirilir sonra 10 mm çapında bir boru (trokar) göbekten karın içine yerleştirilir. Laparoskop denilen ve bir kamera – monitör sistemine bağlı optik alet buradan karın içine sokulur. Bu şekilde karın boşluğundaki tüm

organlar görüntülenebilir. Rahim ağzından verilen mavi renkli bir sıvının açık olan fallop tüplerinden geçişi izlenebilir. Yapılacak işleme göre karın duvarının uygun bölgeleri

Laparoskopi

ne cerrahi aletlerin karın içine sokulmasını sağlayan 5 mm çaplı başka trokarlar yerleştirilebilir. Özel olarak dizayn edilmiş aletler sayesinde, cerrahi girişim yapılabilir.

Laparoskopi genelde hemen adet bitiminde uygulanır, böylece gerekirse aynı anda histeroskopi de yapılabilir. Ayrıca böylece beklenmeyen gebelik riskinden de korunulmuş olur.

 Laparoskopi işlemi tanı amacı ile (Tanısal Laparoskopi) ya da tedavi amacıyla  (Operatif Laparoskopi) kullanılabilir.

1-Tanısal Laparoskopi: İnfertilite tedavisi sırasında tüplerin açık olup olmadığını değerlendirmek ya da şüpheli karın içi sorunların varlığını araştırmak için yapılır.

 2-Operatif Laparoskopi: Günümüzde çok geniş bir kullanım alanı mevcuttur ve nerdeyse tüm jinekolojik ve onkolojik ameliyatlar laparoskopi ile yani kapalı ameliyat teknikleri kullanılarak yapılabilmektedir. En sık endometriozis ve endomatrioma (çikolata kistleri), rahim urları (uterin myomlar), yumurtalık kistleri, karın içi yapışıklıklar ve dış gebelik gibi bir çok jinekolojik problem operatif laparoskopi ile tedavi edilmektedir.

Ankara Tüp Bebek Merkezi diğer hizmetleri için tıklayınız.