menopoz

Menopoz

Kadının son adetinden itibaren 1 yıl süreyle adet görmemesi olarak tanımlanır ve ortalama 50 yaş civarında görülür. Ancak kadının adetlerinin kesilmesinden önce başlayarak sonrasınıda içine alan  dönem klimakterium olarak tanımlanır. Bu süreçte kadınların yumurtalık fonksiyonlarındaki gerilemeye bağlı olarak üreme yeteneklerinin azalması ve kaybolması söz konusudur. Klimakterik dönem genellikle 45-50 yaş arasında başlar (Menopoz öncesi dönem)   ve yaklaşık 65 yaş civarına kadar devam eder (Menopoz sonrası dönem). Bu geçiş döneminde görülen en önemli olay adetlerin kesilmesi yani menopoz’dur (Menopoz dönemi).

Menopoz öncesi dönemde; östrojen hormonundaki azalmaya ve yumurtlama düzeninin bozulmasına bağlı olarak adet döngülerinde düzensizlikler, üreme yetisinin kaybı, vazomotor değişiklikler olarak adlandırılan sıcak basması ve gece terlemesi gibi şikayetler, yorgunluk ve bazı ruhsal değişiklikler görülebilir.

Menopoz döneminde ; Son adetin görülmesinden itibaren yaklaşık 1 yıl kadar süren bu süreçte yukardakine benzer şikayetler devam eder ve üreme kesin olarak sona erer.

Menopoz sonrası dönemde; ise östrojen eksikliğine bağlı olarak görülen şikayetler farklılaşır ve genital organlarda küçülme, kemik erimesi (osteoporoz), kalp-damar sistemi rahatsızlıklarında artış, ciltte bozulma, cinsel istekte azalma vb gibi şikayetler belirginleşir.

Menopoz sonrası kadınların artan bu şikayetlerinin yanısıra genital organ kanserlerinde ve meme kanseri sıklığında artış nedeniyle yakından izlenmesi, düzenli jinekolojik muayene ve meme muayenelerinin yapılması, servikal smear testi, meme ultrasonografisi ve mammografi ile izlenmeleri için periyodik olarak doktor kontrolü altında olmaları son derece önemlidir.

Ankara Tüp Bebek Merkezi diğer hizmetleri için tıklayınız.